RECEPTEN

Witlof is een groente die ’s winters en ’s zomers op het menu kan staan. Het is een lekkere groente die u op veel manieren kunt opdienen. Wist u dat het ook een heel gezonde groente is? Witlof is rijk aan foliumzuur en vitaminen, onder andere B1 en C. Foliumzuur heeft een gunstig effect op de maag- en darmflora en bevordert een gezonde zwangerschap. Ook mineralen zijn goed vertegenwoordigd in witlof: zoals kalium, dat vochtafdrijvend werkt. Verder is de positieve werking van witlof voor diabetespatiënten bekend.

Witlof is ook een voedzame groente. In de keuken kunt u het op veel verschillende manieren bereiden: witlof laat zich stomen en stoven, maar ook koken en roerbakken. Ook rauw is het een groente die goed tot zijn recht komt, bijvoorbeeld in een salade. Tip: besprenkel de gesneden witlof even met citroensap, dan voorkomt u bruinverkleuring en behoudt de witlof zijn aantrekkelijke witte teint!

De ideale dieetgroente
Op de weegschaal wordt u beloond voor het op het menu zetten van witlof of roodlof. Het aantal calorieën is namelijk te verwaarlozen: slechts 12 Kcal per 100 gram. Daarom is witlof een ideaal ingrediënt in elk dieet.

Witlof en Roodlof schuitjes (borrelhapje)

Bereidingstijd

5-10 minuten

Benodigdheden witlof schuitjes

  • 2 kleine stronkjes witlof
  • 1 doosje eiersalade
  • bieslook

Benodigdheden roodlof schuitjes

  • 2 stronkjes roodlof
  • 1 doosje selleriesalade
  • walnoten

Bereidingswijze

Was de witlof en/ of roodlof. Pel de blaadjes van de stronkjes en leg deze op een plat bord. Doe in de roodlof blaadjes een theelepel selleriesalade en in de witlof blaadjes een theelepel eiersalade. Garneer de sellerie salade met een walnoot en de eiersalade met een paar snippertjes bieslook.

Heerlijk als borrelhapje of amuse.

Tagliatelle met witlof

Bereidingstijd

25 minuten

Benodigdheden 4 personen

  • 800 g. witlof
  • 3 bosuitjes
  • 250 g. gerookte spekreepjes
  • 300 g. groene tagliatelle
  • 4 volle eetlepels crème fraîche
  • 1 eetlepel witte-wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper & zout

Bereidingswijze

Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de bosui schoon, snijd 2/3 in stukjes van 1 cm en snijd het resterende groen heel fijn. Was de witlof en snijd de stronkjes in de lengte in dunne repen. Schep ze in een ruime kom om met 2 eetlepels olie, de azijn en voeg naar smaak peper en zout toe. Bak de spekreepjes in een koekenpan op hoog vuur gedurende 4 minuten. Draai het vuur lager en schep de stukjes bosui (van 1 cm) en de witlof door de spekjes en bak deze 5 minuten mee.  Giet de pasta af in een vergiet en schep het door de witlof. Verdeel de pasta over 4 borden, schep een eetlepel crème fraîche erop en strooi het fijngesneden groen van de bosui erover.

Witlofsalade met peer, appel en blauwschimmelkaas

Bereidingstijd

10 minuten

Benodigdheden 4 personen

  • 4 stronkjes witlof/ roodlof (bij voorkeur gemixt)
  • 2 appels
  • 2 peren
  • 50g. pittige blauwschimmelkaas
  • 50g. crème fraîche
  • verse peterselie/ kervel/ dragon
  • walnoten
  • 5el. olijfolie
  • 4el. ciderazijn

Bereidingswijze

Maak de witlof schoon en pel de blaadjes van de stronkjes. Was de appels, snijd ze in vieren en daarna in repen. Maak de peren schoon en snijd ze in achten. Doe de blaadjes witlof, appel, peer en tuinkruiden in een grote kom. Meng voor de dressing de blauwschimmelkaas, crème fraîche, olijfolie, ciderazijn en 6 eetlepels water ongeveer 15 seconden in een blender. Proef de dressing om te controleren of hij zuur genoeg is om de bittere smaak van de witlof te compenseren, breng hem zo nodig op smaak. Giet de dressing door de salade en hussel goed door elkaar. Verkruimel nog een paar walnoten over de salade.

Witlofsoep

Bereidingstijd

30 minuten

Benodigdheden

  • 375 g. witlof
  • 1 ui
  • 50 g. boter
  • 1 liter bouillon
  • 250 g. tomaten
  • 2 eierdooiers
  • 1/8 liter slagroom
  • 100 g. gekookte ham
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

Was de witlof en verwijder de bittere kern. Snijd de witlof in kleine reepjes van 1 cm. Fruit de fijngesneden ui in de soeppan, voeg de witlof toe en bak deze even mee. Voeg de bouillon toe en laat deze enkele minuten zachtjes koken. Ontvel de tomaten, snijd ze in kleine blokjes en voeg ze aan de soep toe. De soep mag nu niet meer koken. Vermeng de 2 eierdooiers met de slagroom en voeg deze al roerende aan de soep toe. Voeg als laatste de fijngesneden ham toe en peper en zout naar smaak.